هولتر مانیتورینگ


اگر به تازگی پزشک برای شما استفاده از دستگاه هولتر را تجویز کرده است اما از شنیدن اسم آن به وحشت افتاده اید، اگر می خواهید بدونید این دستگاه چطور استفاده می شود و آیا استفاده از آن سخت است با ما در این مقاله همراه شوید.

هولتر مانیتور چیست؟

پیش از هرچیز باید بدانید که هولتر مانیتور دستگاهی به اندازه ی یک کف دست است که برای ارزیابی عملکرد قلب و شمارش تعداد ضربان قلب و ریتم آن استفاده می شود. این دستگاه برای مدت 24-48 به بدن بیمار وصل می شود و حین انجام فعالیت های روزمره ریتم و ضربان قلب به صورت منظم ثبت می شود.
تفوات این دستگاه با دستگاه نوار قلب در تعداد الکترودهای الکتریکی آن است و همچنین این دستگاه علاوه بر ریتم و ضربان فلب، علائم درد یا اختلال در ضربان(آریتمی) را نیز نشان می دهد.

هولتر مانیتور چگونه کار می کند؟

برای استفاده از این دستگاه لیدهای مجهز به الکترود توسط چسبی ژلی روی پوست قفسه سینه وصل می شود و از سر دیگر به مانیتور متصل می شود تا اطلاعات فعالیت قلب را از الکترودها گرفته و به مانیتور ارسال کند.
برای اینکه اطلاعات درست و دقیق در مانیتور ثبت شوند، دستگاه را به وسیله بندی از گردن بیمار آویزان می کنند تا مانیتور نزدیک بدن بماند. در صورتی که طی انجام تست، الکترودها شل شوند یا از بدن فرد جدا شوند، پزشک نحوه وصل کردن مجدد آن ها را به بیمار آموزش خواهد داد.
در طول انجام تست ، بهتر است بیمار شرح فعالیت های روزمره خود را در کاغذی یادداشت کند تا پزشک بتواند تغییرات موجود در مانیتور را با توجه به سطح فعالیت بسنجد.

کاربردهای هولتر مانیتورینگ

همانطور که گفته شد استفاده از دستگاه هولتر مانیتورینگ برای سنجش عملکرد قلب در مدت طولانی تر و به صورت جزئی تر است به همین منظور این دستگاه برای تشخیص موارد زیر به کار می رود:
– تشخیص آریتمی های قلبی
– اختلال عملکرد طبیعی قلب
– تشخیص تاثیر دارو در روند درمان
– یافتن علت علائمی چون سرگیجه، تپش یا پرش قلب

تفسیر گزارش هولتر مانیتورینگ

بررسی نتایج بدست آمده از هولترماینتورینگ وضعیت سلامت قلب بیمار را نشان خواهد داد و ممکن است با توجه به گزارش نیاز به انجام آزمایشات دیگری برای بررسی دقیق تر باشد. همچنین این گزارش می تواند روند بهبود با توجه به درمان های انجام شده یا حتی عدم واکنش قلب به درمان را به پزشک نشان دهد. همچنین با بررسی نتایج هولتر، آریتمی های بدون درد و علائم نیز قابل تشخیص خواهد بود.

مراقبت‌های هولترمانیتورینگ

هنگام استفاده از دستگاه هولتر مانیتورینگ بیمار باید برای مراقب هرچه بیشتر و عدم ایجاد اختلال در نتیجه مانیتورینگ یک سری موارد را رعایت کند:
1. قبل از مراجعه برای نصب هولتر مانیتور حتما دوش بگیرید و از هیچ لوسیون یا کرمی استفاده نکنید و طول استفاده از آن نیز از حمام کردن یا شنا خودداری کنید تا دستگاه کاملا خشک بماند.
2. زمانی که دستگاه به شما متصل است از قرار گرفتن در محیط های دارای ولتاژ بالا اجتناب کنید.
3. هنگام استفاده از هولتر مانیتورینگ هیچ محدودیتی در انجام فعالیت های روزمره خود ندارید.
4. انجام فعالیت های ورزشی سنگین که منجر به تعریق زیاد می شود می تواند باعث شل شدن چسب نگهدارنده الکترودها شود و بر نتیجه تست تاثیر بگذارد، به همین خاطر انجام آنها را طول تست توصیه نمی شود.
5. دستگاه های ولتاژ بالا و دارای اشعه مثل دستگاه ام آر آی می تواند در عملکرد دستگاه هولتر اختلال ایجاد کند، به همین منظور در مدت تست از انجام اینگونه تصویربرداری ها خودداری نمایید.
6. استفاده از دستگاه های برقی مثل ماکرویو، تشک برقی، تیغ برقی می تواند بر عملکرد دستگاه تاثیر بگذارد تا حد امکان از آنها دوری کنید.
7. اگر در شرایطی هستید که باید گیت فرودگاه یا فروشگاه عبور کنید، به سرعت از آنها رد شود یا تا حد امکان از آنها دوری کنید.
8. استفاده از تلفن های همراه هنگام استفاده از هولتر ممنوعیتی ندارد اما بهتر است آنها را در فاصله 15 تا 20 سانتی متری از دستگاه نگه دارید.
9. هنگام خواب دقت کنید که دستگاه در زیر بدن شما قرار نگیرد یا از بالا به پایین سقوط نکند.

سوالات رایج

1. آیا انجام تست هولترمانیتورینگ خطرناک است؟

هولتر مانیتورینگ روشی غیرتهاجمی و بی خطر است و هیچ ضرری برای بیمار ندارد و بیمار می تواند بدون محدودیت به فعالیت های روزمره خود ادماه دهد.

2. پیش از انجام هولترمانیتورینگ چه اقداماتی لازم است؟

پیش از مراجعه برای نصب هولتر دوش بگیرید، از لوسیون و کرم استفاده نکنید، خانم ها از استفاده از زیورآلات فلزی که باعث اختلال در عملکرد هولتر می شود، خودداری کنند و اگر داروی خاصی مصرف می کنید پزشک خود را در جریان بگذارید.

3. آیا استفاده از هولترمانیتورینگ عوارض خاصی دارد؟

این دستگاه کاملا بی ضرر است اما در موارد نادری فرد ممکن است به چسب استفاده شده یا ژل آن حساسیت داشته باشد.

4. آیا استفاده از هولترمانیتورینگ دردناک است؟

اتصال این دستگاه به بدن هیچ گونه دردی ندارد.



دکتر مرتضی خداپرست زواره

متخصص قلب
فوق تخصص اینترونشنال الکتروفیزیولوژی EPS
عضو هیئت علمی دانشگاه


آدرس

تهران، خیابان ولیعصر، روبه روی بیمارستان دی، کوچه دوم، پلاک یک، طبقه ششم، فروغ کلینیک


09906072060

ما را دنبال کنید