آنالیز و پروگرامینگ باتری‌های داخل قلبی


آنالیز و پروگرامینگ باتری‌های داخل قلبی

اگر به تازگی عمل تعبیه باتری داخل قلبی انجام داده اید، باید بدانید که تعبیه باتری قلبی پایان درمان بیماری قلبی شما نیست و برای بهبود کارایی این باتری ها باید به صورت دوره ای و منظم برای آنالیزعملکرد وبرنامه ریزی این باتری ها به پزشک معالج خود مراجعه کنید، اما اینکه بدانید این آنالیزها چقدر ضرورت دارد و علت اینکار چیست با ما در این مقاله همراه باشید.

پیس میکر با ضربان ساز چیست؟

پیش از هرچیز باید بدانید که در طول روز یک قلب سالم به طور متوسط صد هزار بار ضربان می زند. قسمتی از قلب مسئولیت ایجاد این ضربان ها را به عهده دارد که به آن ضربان ساز یا پیس میکر طبیعی قلب گفته می شود. این ضربان ساز در دهلیز راست قلب قرار دارد. زمانی که پیس میکر قلب به علت بیماری های قلبی دچار اختلال می گردد این مشکل را باعلائمی مثل ضربان سریع یا ایست قلبی نشان میدهد. در این هنگام با تشخیص متخصص قلب استفاده از پیس میکر مصنوعی یا باتری قلبی ضرورت پیدا می کند. پزشک معالج بنا به صلاحدید ممکن است این باتری ها را در خارج از بدن یا با عمل جراحی درون بافت قلبی تعبیه کند.

ویژگی های یک ضربان ساز

ضربان ساز دارای دو بخش اصلی هستند؛ باتری و مدار الکترونیکی. بدنه ی این ضربان ساز ها از جنس فلز است تا در برابر نفوذ مایعات مقاوم باشند. هر ضربان ساز وزنی در حدود 20 تا 50 گرم دارد. ضربان ساز، انرژی لازم برای ایجاد ایمپالس اکتریکی را از باتری می گیرد و آن را از طریق الکترود به سمت قلب می فرستد تا آن را تحریک و منقبض نماید. طول عمر منبع تغذیه یا باتری قلبی به طور میانگین 60- 10 سال است.
اکثر باتری های داخل قلبی دارای قابلیت برنامه ریزی هستند تا باتوجه به نیاز بدن ایمپالس های الکتریکی را به قلب ارسال کند.
در این باتری ها حتی بعد از کاشت باتری، می توان با استفاده از دستگاه های مخصوص آن ها را برنامه ریزی کرد.

کنترل عملکرد باتری داخل قلبی

ساده ترین راه برای کنترل کیفیت علمکرد باتری داخل قلبی، شمردن تعداد ضربان های قلب در مدت یک دقیقه است( نباید کمتر از 60 ضربه در دقیقه باشد) اما بهترین راه برای کنترل باتری، مراجعه به پزشک معالج، انجام تست نوار قلب و آنالیز عملکرد باتری داخل قلبی است.

چه زمانی باید برای آنالیز باتری مراجعه کرد؟

باتری های داخل قلبی( چه شوک دهنده چه ضربان ساز) برای کمک به عملکرد قلب بیمار تعبیه می شوند به همین خاطر باید به صورت دوره ای و منظم مورد بررسی، آنالیز و برنامه ریزی دوباره قرار بگیرند.
بعد از کاشت این باتری ها، یک برنامه ریزی در ماه اول و یک برنامه ریزی در ماه سوم باید انجام شود و بعد از آن برنامه ریزی های دوره ای 4-6 ماهه زیر نظر پزشک معالج(الکتروفیزیولوژیست) باید انجام بگیرد تا اطلاعات موجود از وضعیت قلب را بررسی و طبق آنها برای دوره بعدی برنامه ریزی نماید.

توجه داشته باشید که اگرچه پارمترهای اولیه باتری داخل قلبی توسط تکنسین قابل تعیین و تنظیم است اما برنامه ریزی های نهایی باید توسط پزشک فوق تخصص الکتروفیزیولوژیصورت بگیرد زیرا در صورت وقوع هرگونه استباهی از سوی تکنسین ممکن است عواقب جانی برای بیمار به دنبال داشته باشد و یا باتری داخل قلبی بهترین عملکرد خود را نداشته باشد.

چرا آنالیز باتری داخل قلبی ضرورت دارد؟

1. باتری های داخل قلبی قادرند اطلاعات مهمی از وضعیت بیمار قلبی در خود ثبت کنند که برای سلامت بیمار لازم و حیاتی هستند. برای مثال پزشک ممکن است با بررسی این اطلاعات به وجود آریتمی ها یا حوادثی پی ببرد که فرد بیمار اصلا متوجه آن ها نشده است. برخی از این آریتمی ها می توانند زمینه ساز بیماری های خاموشی چون فیبریلاسیون دهلیزی و حتی سکته مغزی باشند به همین خاطر توجه به مراجعه دوره ای منظم برای آنالیز و پروگرامینگ بسیار مهم و حیاتی است.
2. در انتهای زمان به پایان رسیدن عمر باتریِ داخل قلبی، نیاز است که فرد در فواصل نزدیکتری برای آنالیز مراجعه کند تا پزشک بتواند در زمان مناسب نسبت به تعویض ژنراتور و حتی انتخاب ژنراتور جدید نماید.

زندگی روزمره با باتری داخل قلبی

خوراک: برای بیماران دارای باتری قلبی از نظر خوردن و آشامیدن محدودیت غذایی خاصی وجود ندارد مگر آنکه فرد مبتلا به بیماری زمینه ای دیگری مثل چربی خون، دیابت، فشار خون و … باشد.
فعالیت بدنی: این افراد از نظر انجام فعالیت های روزمره یا حتی ورزش نیز محدودیتی ندارند اما باید از انجام فعالیت هایی که احتمال ضربه به محل نصب باتری در آن ها وجود دارد مثل ورزش های رزمی، فوتبال و … اجتناب کنند.
سفر: به دلیل اثرات مغناطیسی که دستگاه های کنترل ایمنی در فرودگاه ها بر عملکرد باتری داخل قلبی می گذارند باید، با نشان دادن کارت باتری قلبی، مسئولین کنترل را استفاده از این دستگاه ها منع کنند.
کار کردن: این افراد باید از کار کردن در محیط هایی که در معرض ولتاژ قوی برق، یا تابش مستقیم نور خورشید است پرهیز کنند.
وسایل برقی: بیماران دارای باتری داخل قلبی برای استفاده از وسایل برقی منزل سامل مایکرویو، تلفن بی سیم و … هیچ گونه منعی ندارند.



دکتر مرتضی خداپرست زواره

متخصص قلب
فوق تخصص اینترونشنال الکتروفیزیولوژی EPS
عضو هیئت علمی دانشگاه


آدرس

تهران، خیابان ولیعصر، روبه روی بیمارستان دی، کوچه دوم، پلاک یک، طبقه ششم، فروغ کلینیک


09906072060

ما را دنبال کنید