تست ورزش


اگر اکنون در حال مطالعه این مقاله هستید احتمالا متخصص قلب بعد از ویزیت شما یا یکی از اطرافیناتان، انجام تست ورزش را توصیه کرده و می خواهید از چند و چون انجام این تست و آمادگی های لازم برای آن آگاه شوید. اگر می خواهید با روند انجام این تست و انواع روش های انجام آن آشنا شوید ما را در این مقاله همراهی کنید.

تست ورزش چیست؟

تست ورزش یا تست استرس، روشی برای ارزیابی عملکرد قلب در زمان فعالیت فیزیکی است. زیرا هنگام انجام فعالیت های فیزیکی بدن به خون رسانی بیشتری نیاز دارد به همین خاطر مجبور است سریع تر بزند تا خون لازم برای آن فعالیت را تامین کند. با استفاده از نتایج به دست آمده از این تست پزشک می تواند اطلاعاتی کلی از وضع سلامت قلب فرد کسب کند.

انواع تست استرس

بسته به نیاز و شرایط جسمی فرد بیمار روش های متفاوتی برای انجام تست ورزش وجود دارد.
1. تست استرس ورزشی
در تست استرس ورزشی فرد بر روی یک تردمیل یا دوچرخه ثابت قدم می زند و سرعت به تدریج افزایش می یابد و حتی ممکن است شیب تردمیل بیشتر شود و در این حین ضربان قلب، فشار خون و تنفس او کنترل و ثبت می شود. این تست به مدت 10- 15 دقیقه به طول می انجامد و در طول تست اگر فرد احساس ناراحتی مثل سرگیجه، تنگی نفس، درد قفسه سینه یا خستگی داشته باشد می تواند از پزشک تقاضا کند که تست را متوقف کند. حتی ممکن است پزشک با مشاهده تغییرات غیرعادی در الکتروکاردیوگرام، تست را متوقف کند.
2. تست استرس دارویی
زمانی که بیماران به خاطر مشکلات جسمی یا بیماری های شریانی توان انجام تست استرس ورزشی را نداشته باشند، پزشک با تزریق وریدی دارو خاص اثر ورزش را بر بدن القا می کند و در مدت 15-20 واکنش بدن را مورد بررسی قرار می دهد. این دارو شامل پیریدامول درون وریدی، آدنوزین، رگادنوزون و دوبوتامین است.
3. تست استرس هسته‌ای
گاهی بسته به شرایط بیمار و نتایج بدست آماده از آزمایشات دیگر؛ پزشک ممکن است درخواست انجام تست استرس هسته ای را بدهد. تست استرس هسته تحت عنوان اسکن هسته ای قلب نیز شناخته می شود. در این روش پزشک برای مشاهده تصویر واضحی از قلب و جریان خون در آن، یک رنگ ردیاب به بازوی فرد تزریق می کند. با وجود این رنگ، اگر در منطقه ای رنگ مشاهده نشود، احتمال وجود انسداد رگ مشخص خواهد شد. بعد از آن یک آزمایش تصویربرداری انجام می شود که در این تصویر برداری از میزان کمی اشعه استفاده می شود.

آمادگی های پیش از تست ورزش

1. حداقل 3 ساعت قبل از انجام تست ، از سیگار کشیدن، غذا خوردن و نوشیدن مایعات حاوی کافئین و الکل خودداری شود.
2. بیمار داروهای خود را مثل سابق مصرف کرده باشد، مگر اینکه خود پزشک درخواست قطع آن را داده باشد.(بیماران دیابتی حتما با چزشک مشورت کنند)
3. حتما برای انجام تست لباس ها و کفش راحت پوشیده شود.
4. قبل از انجام تست فرد نباید فعالیت فیزیکی سنگینی داشته باشد.

علل تجویز تست ورزش

– برای تعیین علت درد در قفسه سینه
– برای تعیین ظرفیت و توانمندی قلب در انجام فعالیت ورزشی
– برای تعیین اختالات آریتمی قلب
– برای تشخیص بیماری های عروق کرونری قلب
– برای کنترل روند بهبود بیماری و تاثیر درمان
– تعیین زمان مناسب برای انجام عمل جراحی

عوارض تست ورزش

درحالت کلی، تست ورزش روشی ایمن است و برای بیمار عوارض جانبی به همراه ندارد اما برخی از عوارض نادر آن به شرح زیر است.
– کاهش فشار خون همراه با سرگیجه بلافاصله پس از انجام تست
– آریتمی یا ریتم غیرطبیعی بعد از تمرین ورزشی
– حمله قلبی یا آنفارکتوس میوکارد
تفسیر گزارش یا جواب تست ورزش
به طور کلی تست ورزش برای تشخیص بیماری قلبی و تعیین وضعیت قلب برای اقدامات درمانی تجویز می شود به همین خاطر نتیجه تست سه حالت دارد:
1. تست منفی: زمانی که جواب تست منفی باشد، یعنی احتمال وجود بیماری عروق کرونری رد شده و فرد نیازی به انجام آزمایشات بیشتری ندارد.
2. تست با جواب نامشخص: در این حالت ممکن است تست ورزش قادر به بررسی و ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی نباشد و برای بررسی دقیق تر نیاز به انجام آزمایش های حساس تری مثب تصویربرداری از قلب باشد.
3. مثبت بودن تست ورزش: وقتی جواب تست ورزش مثبت باشد یعنی وجود بیماری قلبی و عروقی قابل با تست ورزش مشهود است و پزشک برای برنامه ریزی دقیق تر جهت درمان، آزمایشات دیگری تجویز خواهد کرد.
• گاهی بدن افراد با وجود سلامت قلب واکنش زیادی به تست ورزش نشان می دهد و به اصطلاح نتیجه مثبت کاذب می شود.

سوالات رایج

1. خوردن کدام مواد غذایی پیش از تست ورزش ممنوع است؟

به طور کلی مصرف مواد غذایی سنگین، مصرف غذاهای کافئین دار، مصرف سیگار و تنباکو تا 3 ساعت قبل از انجام تست ممنون است.

2. در چه صورت انجام تست ورزش برای فرد توصیه نمی شود؟

در صورت ابتلا به بیماری های حاد قلبی مثل سندروم حاد کرونری، پارگی آئورت، تنگی آئورت، داشتن علائم آریتمی شدید، نارسایی قلبی عروقی، میوکاردیت و پریکاردیت حاد، آمبولی ریه و آنفارکتوس حاد انجام تست ورزش برای بیمار توصیه نخواهد شد.

3. تست ورزش چه مدت طول می کشد؟

به طور کلی انجام تست ورزش زمان زیادی نمی برد، مدت زمان انجام خود تست ورزش تقریبا 21 دقیقه است اما با توجه به شرایط فیزیکی و توانایی بیمار و زمان گرفتن اطلاعات اولیه از بیمار و آماده شدن برای انجام تست ممکن است حدود یک ساعت به طول انجامد. ضمنا باید توجه داشته باشید که همانطور که افزایش سرعت تردمیل به صورت تدریجی صورت می گیرد، بازگشت به حالت اولیه و کاهش سرعت نیز باید به آرامی صورت بگیرد.



دکتر مرتضی خداپرست زواره

متخصص قلب
فوق تخصص اینترونشنال الکتروفیزیولوژی EPS
عضو هیئت علمی دانشگاه


آدرس

تهران، خیابان ولیعصر، روبه روی بیمارستان دی، کوچه دوم، پلاک یک، طبقه ششم، فروغ کلینیک


09906072060

ما را دنبال کنید